De wereld als ontdekkingstocht

Scroll down

Zo, ik ben terug uit Palestina en Israël. Tijd voor mijn eerste blog..

Ik ben Josephine en een student van het Postgraduaat Duurzame ontwikkeling. Voor mijn stage kwam ik terecht bij Pax Christi Vlaanderen in Antwerpen. Ik wilde graag een combinatie doen van een stage in België en het buitenland. De bestemming is Palestina en Israël geworden.

Normaal gesproken zou ik een eerste blog posten voor mijn vertrek. Maar door vele informatiezoektochten op internet en waarschuwingen van ervaringsdeskundigen ontdekte ik dat de Israëlische douaniers zomaar mijn telefoon konden opvragen om vervolgens mijn Social Media en andere internet activiteiten te checken. Ik besloot geen enkel risico te nemen en mijn naam nog niet aan de in Israël niet zo populaire organisatie Pax Christi te verbinden. Althans, niet online.

Ik had het risico kunnen nemen. Op 22 maart stapte ik uit het vliegtuig in Tel Aviv, werd mijn opgegeven reisdoel (religieuze reis en vakantie) geaccepteerd en een maand later kon ik zonder moeilijke vragen weer terug vliegen naar Amsterdam.

Deze gemakkelijke grensovertochten en andere positieve ervaringen tijdens deze maand maakte dat ik met een ander gevoel terugkwam dan ik vertrok. Want van te voren wist ik niet goed of ik het helemaal zag zitten. De verhalen over de douane, de vragen van veel mensen of het wel veilig is daar en mijn eerdere reiservaring.

Over dat laatste, in de zomer van 2012 ben ik met een vriendin naar Suriname getrokken, om me in te zetten in een kindertehuis. Ik had de meest geweldige voorstellingen van te voren. Het viel tegen. Ik voelde me er niet thuis. Lag het aan het land, de cultuur, mijn eigen verwachtingen, leeftijd of karakter? Ik weet het niet, waarschijnlijk was het een combinatie van factoren.

Ik heb me daarna dikwijls afgevraagd of dat reizen en de wereld zien iets voor mij is. Waar mijn leeftijdsgenoten één voor één de halve wereld afstruinde stortte ik mij niet meer in een dergelijk avontuur. Tot ik besloot toch deze postgraduaat te doen, aangezien mijn interesse – die begon op mijn 12e bij het zien van een film over Afrika – voor de wereld bleef bestaan. Ik besloot de opleiding te starten en het nu eens te checken voor mezelf..

Kan ik dat eigenlijk? Alleen reizen en een andere werelddelen ontdekken die ver afstaan van mijn vertrouwde omgeving? Of houd ik toch teveel van de voor mij bekende omgeving, de bourgondische gezelligheid van mijn thuisstad Antwerpen en de Hollandse koeien en molens in mijn thuisland?

Oh yes, en of ik dat kan! Dat heb ik wel geleerd tijdens mijn maand in Palestina en Israël. Ik heb genoten van de culturen, de mooie natuur en het leven tussen de locals. Hoe ik het leven nu precies heb ervaren in Palestina en Israël kan je teruglezen in mijn volgende blog die binnenkort online komt.

Maar ontdek alvast het prachtige Palestina (en een beetje Israël) door deze foto’s!

It's only fair to share...Share on FacebookShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest