HOW TO: 6 tips voor een plastic vrij(er) studentenleven in Kortrijk

Scroll down

Het studentenleven heeft veel te bieden: toffe feestjes, nieuwe vrienden, je eigen kot, maar ook de dagelijkse lessen, het koken en de lange nachten achter je boeken horen erbij.

Vlug een voorverpakte maaltijd uit de supermarkt, een koffie-to-go uit het dichtstbijzijnde koffiehuis en nieuwe fluostiften om de haverklap halen zijn dan ook geen onbekend terrein voor ons, studenten.

Helaas hebben al deze hemelse producten 1 boosdoener gemeen: PLASTIEK! Plastiek is een groot probleem en de plastic eilanden die zich vormen in de zee tonen aan dat dat ook niet meteen lijkt te verdwijnen.

Niet bekend met de term plastic-soep? Niet op de hoogte van het grote probleem? Kijk vlug deze korte video die heel snel het probleem aantoont.

Daarom geven wij je hier met veel plezier 6 tips om een plastiek-vrij(er) studentenleven te leiden om zo die plastic-soep tegen te gaan en toch ook met alle gemak je eigen ding te doen.

Van een win-win gesproken, niet?

1. Gebruik je eigen boodschappentas
Ga eens langs bij Dille & Kamille of Boekenhuis Theoria en schaf je een leuke linnen tas aan. Die kan je erg vaak hergebruiken en wil je liever een extra speciaal exemplaar? Steun je favoriete band en koop een linnen tas van hen, dan ben je in 1 klap hip én duurzaam!

2. Gebruik je eigen verpakking
Vele winkels vertellen het niet, maar vaak mag je gerust je eigen stoffen zakje gebruiken om die appels of tomaten in mee te nemen. Breng je eigen verpakkingsmaterialen mee naar de supermarkt of een potje om een afhaalmaaltijd bij de traiteur te halen.

Ben je fanatiek en wil je een stapje verder gaan? SUPER! Ga eens langs bij Zonder Meer, de verpakkingsvrije winkel in Kortrijk waar je met je eigen verpakkingen inkopen doet. Leuke bokalen nodig? Die vind je in de winkel zelf maar ook in veel andere winkels zoals HEMA, CASA of Dille & Kamille.

3. Drink losse thee

Deze lijkt op het eerste zicht misschien niet erg logisch, maar vaak zijn theezakjes gemaakt van plastic. Uiteraard zijn ook hiervoor alternatieven. Schaf je zelf een thee-ei aan en koop losse thee bij Zonder Meer of Viva Sara.

4. Breng je eigen drinkfles mee

Iedereen heeft wel ergens een drinkfles liggen die hij of zij ergens gratis gekregen heeft. Dan is het nu hoog tijd om deze te gebruiken! Neem je eigen drinkfles mee als je de deur uitgaat. Toch geen drinkfles liggen thuis? In heel wat winkels kan je leuke flessen vinden, denk maar aan de Dopper flessen, Kleen Kanteen of de winkelmerk-flessen!

5. Haal je koffie to go op met je eigen coffee-cup
Overleef je niet zonder je dagelijkse portie cafeïne? Don’t worry, wij ook niet. Daarom stellen we deze met plezier voor: de herbruikbare to-go tas. Een leuke beker waar je koffie (of warme chocomelk, voor non-koffie drinkers onder ons) meteen in kan en hup, de deur uit. Veel leuker dan dat plastieken exemplaar dat de winkelier je meegeeft, toch?

6. Fluoresceer erop los met fluo-potloden
Veel leerstof en weinig tijd, een korte omschrijving voor de alom bekende blok. Gelukkig hebben we dan onze redder in nood: de fluostift. Denk er eens over na, hoeveel fluostiften verslind jij tijdens het studeren? Dat dachten we al, veel. Gelukkig hebben we ook hiervoor een handig voorstel: De fluo-potloden. Ze zijn in dezelfde kleuren verkrijgbaar, gaan erg lang mee en, BONUS, drogen nooit uit! Deze exemplaren kan je vinden in de Schleiper of in de Dille & Kamille

Zo met deze 6 tips draag jij alvast je steentje bij aan de plastic-soep! Afsluiten doen we met een inspirerende quote:

“Each one of us can make a difference. Together we make change!”

It's only fair to share...Share on FacebookShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest