Ken jij APOPO?

Scroll down

We train rats te save lives

Momenteel loop ik voor vijf maanden stage in Tanzania bij APOPO, een non-profit met Belgische roots. Waarschijnlijk hebt u nog niet vaak – of zelfs nooit – van APOPO gehoord. Toch denk ik dat u versteld zult staan van het innovatieve en efficiënte werk wij doen.

APOPO staat voor Anti-Persoonsmijnen Ontmijnende Product Ontwikkeling en traint grote Afrikaanse hamsterratten die levens redden door landmijnen en tuberculose op te sporen. We zijn onder meer actief in Mozambique, Angola, Zimbabwe, Cambodja, Colombia, Tanzania en Ethiopië.

HeroRATs

Onze ratten worden dan ook heel passend HeroRATs genoemd. De cijfers spreken ook voor zich. Er is al sinds de oprichting in 1998 tot 2019 23.266.705 m² land landmijnvrij verklaard, waardoor kinderen weer vrij op de speelplaats kunnen spelen en boeren hun land zonder angst kunnen bewerken. We doen dit ook bijzonder efficiënt:

A mine detection rat can check the area of a tennis court in just 30 minutes, a job that would take a deminer with a metal detector up to four days.

Op vlak van tuberculose boeken we ook vooruitgang. Al 250.000 mensen hebben hun sputumsample laten testen door APOPO. Hierbij hebben onze ratten bij meer van 14.700 patiënten tuberculose ontdekt die aanvankelijk – in hun lokale kliniek – als negatief waren getest. Op onze manier kunnen patiënten sneller behandeling zoeken tegen deze geneesbare ziekte omdat de ratten tuberculose sneller en effectiever opsporen dan een machine.

Mijn Taak

Tijdens mijn stage werk ik mee met de dagelijkse gang van zaken op de communicatiedienst. Wij posten dagelijks op sociale media om onze volgers op de hoogte te stellen van onze taken én de vooruitgang die wij boeken. Op deze manier trachten we actief interactie te creëren met onze volgers en hen aan te zetten om ons te steunen op allerlei manieren. Mijn andere taken zijn naamsbekendheid verwerven bij het Nederlandstalige publiek, een campagne opstarten om onze ratten-speldjes te verkopen tijdens de Warmste Week, het mappen van Belgische en Nederlandse organisaties die ons kunnen steunen, …

Het belooft een boeiende en leerrijke stage te worden!

It's only fair to share...Share on FacebookShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest