Mijn weg zoeken in de Filipijnen – Bambang

Scroll down

Ik woon ondertussen al bijna 6 weken in Bambang, een stadje met zo’n 45.000 tal inwoners gelegen in de provincie Nueva Vizcaya op het noord eiland Luzon. Hier doe ik een deel van mijn stage in Agrizkaya, een federatie die zich inzet om biolandbouw te promoten bij boeren en consument. In dit eerste blogbericht wil ik jullie schetsen hoe het is om te wonen in Bambang en stage te doen in een organisatie zoals Agrizkaya.

Helpen op de organische boerderij in Oyao.

TRANSPORT & VERBLIJF:

Eerst en vooral moet je hier zien te geraken natuurlijk. Je kan best vliegen op de hoofdstad Manilla en daar een hostel of hotel boeken zodat je even kan uitrusten van de jetlag. Van Manilla tot Bambang is het nog zo’n 6-8 tal uur rijden, afhankelijk van het aantal keer dat je moet uitwijken voor tricycles op de baan (lees: zo goed als continue).  Dit kan je doen door een bus te boeken maar ik had het geluk dat iemand van Agrizkaya mij kwam ophalen in Manilla en me voerde tot in Bambang. We hebben het grootste deel ’s nachts gereden om de drukte te vermijden.

TIP: Betalen met kaart is bijna nergens mogelijk. Haal in de luchthaven dus al wat cash geld af om hostel/transport/eten te betalen.

Ik verblijf gedurende deze periode in een kamertje in het bedrijfsgebouw van Agrizkaya zelf. Niks fancy maar wel met alles wat je nodig hebt. Je kan de keuken gebruiken van de voedselverwerkingsruimte.

Mijn kamertje.

Het centrum van Bambang ligt nog zo’n 2,5 km van Agrizkaya. De beste manier om hier te geraken is met de ‘tricycle’. Sta gewoon langs de kant van de weg en als er één passeert wuif je even en hup voor je het weet sta je in Bambang centrum. De rit kost zo’n 15 – 20 pesos heen en 40-50 pesos terug. Ook jeepney’s passeren regelmatig. Deze zijn goedkoper maar vertrekken pas wanneer ze volledig volzet zijn.

De tricycle, een avontuur opzich!

FOOD:

Wat is er zoal te doen in Bambang? Eerst en vooral is Bambang the place to go als je een hongertje hebt. De beste plaats om te eten? Dat is natuurlijk bij de locals! Overal op de straat vind je kraampjes met eten maar ook kleine resto’s waar de potten & pannen klaar staan en je zelf in ware buffetstijl kan kiezen wat je graag wil eten. Eén van mijn favoriete resto’s daar is ‘Mayettes Sizzling’ waar je enorm veel keuze hebt en heerlijk kan eten aan een laag prijsje.

You will love Filipino food!

Of probeer eens de speciale ‘Halo-Halo’ shake!

Wil je toch liever eens iets meer ‘westers’ eten, dan zijn volgende eetgelegenheden ook aanwezig:

  • Fast food ketens: McDonalds en Jollibee.
  • Menu’s met gefrituurde kip: Mang Inasal en Chick boy.
  • Grill hub: de naam zegt het zelf, gegrild vlees.
  • Mister Donut: met rara, donuts natuurlijk.

De prijs van het eten varieert maar over het algemeen erg goedkoop. Reken op zo’n 80 – 200 pesos voor een maaltijd. Voor het geld hoef je het dus alvast niet te laten!

TIP: Vaak rekenen Filipijnen meer door naar westerlingen dan locals. Om dit te vermijden kan je op een nieuwe plaats beter eerst eens samen eten met enkele locals. Zo leren ze je kennen en betaal je nadien de normale local prijs. Maak je echter niet te druk als je eens wat meer betaald. Voor ons betekent 1 euro niet veel maar hen help je daar wel een pak mee vooruit.

Indien je toch liever eens zelf kookt, kan je boodschappen doen in de ‘Savemore’ supermarkt in het centrum. Let echter wel op, de prijzen hier zijn erg te vergelijken of zelfs hoger dan in België met weinig keuze. Het is vaak de rijkere Filipino die hier gaat winkelen. Fruit en groenten kan je beter op de lokale markt kopen.

Lokale markt in Solano.

ONTSPANNING TIJDENS DE WEEK: 

Op gebied van vrije tijdsbesteding is het in Bambang ‘gene vette’. Er is maar een beperkt uitgaansleven en ook maar weinig andere hobby’s of bezigheden die je er kan uitoefenen. Wel zijn er twee fitnessen waar ik dus regelmatig gebruik van gemaakt heb. Je betaald hier gewoon per beurt 30-40 pesos.

Een sauna heb je hier alvast niet nodig! #Zweten & puffen

Ook op gebied van wandelen is het in de nabije omgeving eerder beperkt. Desondanks dat je hier meteen in de bergen zit zijn er maar weinig aangeduide hiking trails in de buurt. Vaak loop je dus langs een drukke weg vol uitlaatgassen of een straat bomvol zwerfhonden, die hier in grote mate aanwezig zijn.

Wil je dus liever wel eens uitgaan en het nachtleven ontdekken, dan zijn de nabijgelegen stadjes Bayombong en Solano beter. Daarnaast zijn er daar meer mogelijkheden om ook overdag iets leuks te doen. Het is weliswaar toch al zo’n 30-60 minuten rijden. ’s Nachts is het aantal tricycles en jeepney’s die rond rijden ook beperkter waardoor het minder eenvoudig is om een rit terug te vinden.

Gelukkig nemen de collega’s van Agrizkaya en hun familie, je maar al te graag eens mee zodat je de echte lokale gebruiken en cultuur kan opsnuiven. Zeker doen dus!

Daguitstap naar de viskwekerij met de familie van Eden (manager Agrizkaya).

WEEKENDS: 

De weekends zijn natuurlijk het uitgelezen moment om de buurt te gaan verkennen. Vooral natuurliefhebbers komen hier in de bergen aan hun trekken. De UV straling is echter wel groot dus is het beter om lange kledij te dragen. Dit helpt ook nog eens ter bescherming tegen de mugjes. Voor de rest zeker voldoende water meebrengen want je verliest enorm snel vocht door het vochtig  – en tropische klimaat.

Er zijn verschillende mooie plekjes die je kan bezoeken, hier een overzicht van enkele top bestemmingen:

  • Banaue / Batad –> Rijstterrassen & watervallen.

De rijstterrassen van Batad.

  • Oyao –> Watervallen met uitdagende trail er naar toe.

Watervallen van Oyao.

  • Baguio city –> Ligt op zo’n 1500 meter hoogte en is geliefd omwille van het koelere klimaat.

Rondkuieren in Baguio city.

  • Capisaan caves –> Indrukwekkende grotwandeling doorheen stalagmieten en water.

Op ontdekking in Capisaan cave.

  • Bergen –> Mount Pulag (2922 m, tweede hoogste berg Filipijnen), Mount Ulap, Mount Ugo,…
  • Strand van Baler –> het dichtste stukje strand vanaf Bambang.

TIP: Hou er rekening mee dat de afstand in kilometer tot deze plaatsen meevalt maar het in realiteit erg lang duurt door de vele kronkelende wegen en het drukke verkeer. Probeer daarom steeds zo vroeg mogelijk te vertrekken om de grote drukte te vermijden.

Uiteraard zeggen beelden veel meer dan woorden. Dus hier mijn aftermovie van 6 weken stage in de Filipijnen!

It's only fair to share...Share on FacebookShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest