Wie ben ik?

Scroll down

Wie ben ik? Dat is eigenlijk een goede vraag. In mijn dichte omgeving word ik vaak gezien als ‘de avonturier’. In een zekere zin klopt dit zeker! Zo is de kans groot dat je mij in de vakanties tegenkomt met mijn trekkingsrugzak en tentje ergens in de natuur. Hoewel, “de natuur” is groter dan je denkt, dus die kans is misschien eerder klein ūüėČ

Vindt me hier maar eens in terug!

Mijn reizen speelden zich tot nu toe eigenlijk vooral af binnen Europa. Ik ben nog maar tweemaal buiten Europa geweest, namelijk Canada en Nieuw Zeeland. In deze laatste heb ik drie maanden solo gereisd. Hieronder een interactief overzicht van mijn reizen van het afgelopen jaar.

Reizen zit dus in mijn bloed en daarbij ga ik maar al te graag eens uit mijn comfort zone.¬†Voorlopig¬†speelden deze reizen zich echter vooral af in¬†Westerse landen.¬†¬†Interculturele ervaringen in gebieden zoals Afrika, Azi√ę of Zuid-Amerika heb ik nog niet. Ben ik dan een cultuurbarbaar die niet om kan met andere gewoontes? Helemaal niet! Ik hou er enorm van om nieuwe mensen te ontmoeten en mijn eigen visie¬†en culturele gewoontes uit te dagen. Waarom ben ik er dan nog niet geweest? De voornaamste reden is het vliegtuig. Helaas zijn deze landen enkel te bereiken met de vlieger, ten minste als je geen maanden de tijd hebt, wat een grote milieu kost met zich meebrengt. Een andere reden is het minder toegankelijk klimaat en de vochtige warmte, waar ik toch iets minder tegen kan en wat minder geschikt is voor meerdaagse trektochten of andere outdoor avonturen. En laat ik eerlijk zijn, een besneeuwde bergtop spreekt me qua natuur¬†toch een beetje meer aan ook. ūüėČ Tenslotte¬†blijf je als toerist nog steeds een buitenstaander. Vandaar dat ik ontzettend verheugd ben om een deel van mijn stage in de Filipijnen te doen, waar ik mijn steentje kan bijdragen en zij aan zij kan werken met echte Filipinos. Het is pas dan dat je echt een nieuwe cultuur kan leren kennen.

Interculturele ervaringen doe je¬†echter niet enkel op in het land zelf, maar kan je ook terugvinden in de nationaliteiten van verschillende reizigers. Tijdens mijn solo reis doorheen Nieuw – Zeeland heb ik enorm veel verschillende culturen leren kennen. Zo heb ik echte Italiaanse spaghetti leren maken, verschoot ik van de hoge werkdruk in Japan en wisselde ik gedachten uit met een groepje ex-Isra√ęlitische militairen over het Gaza conflict. Culturele verschillen hoef je zelf niet zo ver te zoeken, zo zou je versteld staan van de vele verschillende¬†culturen die¬†Europa¬†en zelfs Belgi√ę bezitten. Recent had ik op de trein nog een conversatie met een man van Eritrea die enkele maanden geleden naar Belgi√ę was gevlucht.¬†Ik heb¬†ook vrijwilligerswerk gedaan bij Caritas waar ik een Afghaanse familie ondersteunde in het leren van de Nederlandse taal. Tenslotte ben ik ook reisbegeleider bij Kriskras waar duurzaam reizen met respect voor de lokale cultuur en gewoontes centraal staat.

Culturele en sociale verschillen zitten dus overal naar mijn mening, je moet je er vooral voor openstellen. En dat is iets wat ik erg graag doe. Ik kijk er dus al enorm naar uit om mijn voetjes voor een eerste keer in het Aziatische continent te zetten en de Filipijnse cultuur 6 weken lang op te snuiven. Samen met mijn 12 weken durende stage binnen Rikolto in Leuven zal dit zeker en vast een onvergetelijke en leerrijke interculturele ervaring worden.

Tot dan!

It's only fair to share...Share on FacebookShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest